Честит празник, Разлог!

Преди 105 години камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното Освобождение. Стъпалата в м. Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града. Така Разлог започва да пише своята нова история.

Днес празничният ден започна с Тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.кмета Иван Гюров, зам.-кмета Венцислав Гърменов, секретаря Димитър Крънчев, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия.
На тържествена сесия на ОбС-Разлог за почетни граждани на града бяха обявени братята Петър и Иван Каназиреви-благодетелите на Разложката гимназия. Те се удостояват посмъртно с това звание, а техни родственици приеха признателни плакети за изключителен принос на братята в развитието на училищното дело в Разлог и за дарение с непреходна стойност и обществена значимост. Плакетите бяха връчени от председателя на ОбС-Разлог-д-р Мария Копанарова, която сподели, че днес честваме Освобождението на Разлог, но и делата на едни достойни жители на града. Думата взе и кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, който каза, че признателността на съвременното поколение към братя Каназиреви е доказателство за тяхната дейност и всеотдайност към хората, вдъхвайки по този начин упование в бъдещето, стремеж към развитие и любов към образованието. Малчуганите от ОДЗ „Елиза Астинова“ поздравиха присъстващите на сесията и им подариха знамена с акценти от град Разлог, изрисувани от тях.

Празникът продължи с вдигане на знамето на РБългария от армейците от военното формирование в гр. Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът инж. Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. Той каза, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави.
Интерес за жителите и гостите на град Разлог бе и изложбата „Завръщане у дома“ на художничката Здравка Лисйска, във фоайето на НЧ „15.09.1903-1909“. Художничката от години живее в Лондон, но любовта към родния Разлог винаги я връща у дома.

В празничния ден кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев откри санираната сграда на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, на официална церемония по рязане на лента. Събитието е част от дейностите заложени по проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в град Разлог-сгради на образователната инфраструктура”.
Празничният ден ще завърши с концерт на певицата Емилия, който ще се състои от 18.00 ч. в НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог. Преди нея участие ще вземат Духов оркестър, Мажоретен състав, Танцов клуб „Пирински наниз“, с ръководител Мария Калоянова, Танцов клуб „Мехомия“, с ръководител Данаил Атанасов, Танцов ансамбъл „Перун“, с ръководител Мария Калоянова, Ансамбъл „Разложки мераци“, с ръководители Благой Юруков и Райна Асева и самодейци от Театралния състав към читалището в Разлог.