10-те най-добри покер играчи за 2015 година

10-те най-добри покер играчи за 2015 година

За да станете добър покер играч се изисква доста практика и добри математически умения, но да се наредите сред десетте професионалисти, оглавяващи престижната класация на Глобалния покер индекс (ГПИ) ще ви трябват години усилени тренировки на покер масата и талант за тази интригуваща игра на карти. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-добрите покер играчи на съвременната световна сцена, сред които с гордост може да кажем, че има и двама българи.

 

 

Скот Сейвър

Скот Сейвър е американски покер играч, който до този момент има спечелени над 15 милиона долара от игра на покер в големите турнири на живо, както и в тези онлайн. Роденият в Охайо покер специалист оглавява престижната надпревара за „Покер играч на годината 2015“. Той е един от малкото покер професионалисти притежатели на престижна златна гривна от Световните покер серии (СПС), след като през 2008 година печели No Limit Hold'em събитието с входна такса от 5000 долара. Той печели и още две от хай-ролър събитията в L.A. Poker Classic две години по-късно, като си тръгва с обща печалба от двата турнира в размер на 350 хиляди от същата валута. Най-големите му постижения обаче са: спечелването на Световния Покер Тур(СПТ) през 2011, когато си тръгва с $1,618,344 от наградния фонд; първото място в хай ролър събитието на „PokerStars Caribbean Adventure“ с награда от $2,003,480 през 2013 и шестото място в турнира с входна такса от един милион долара „The Big One“ през 2014 година.

 

 

Джо Куедър

Куедър също е представител на покер професионалистите от САЩ и в момента заема второто място в „Покер играч на годината 2015“. За разлика от Сейвър, той не може да се похвали с гривна от престижните СПС, но въпреки това има натрупани над два милиона долара печалби от игра на покер. Някои от най-големите му постижения са наградата от $1,050,000 в хай ролър събитието на „PokerStars Caribbean Adventure“ (PCA), както и близо половин милион от същата валута при участието му на „Seminole Hard Rock Poker Open Championship“ през 2014 година. Приблизително същата сума той печели и от основното събитие на „Arizon State Poker Championship“ през 2013 година.

 

 

Огнян Димов

В тази престижна класация има и представители на България, единият от които е Огнян Димов. Макар и все още далеч от големите имена на световна покер сцена, българинът показва завидни резултати от началото на тази година, след като спечели основното събитие с входна такса от 5300 евро в ЕПТ „Дювил“ и си тръгна с €543,700 от наградния фонд. Това е едва първата голяма титла за Димов, който в момента заема третото място в класацията за „Покер играч на годината 2015“, но да се надяваме, че той ще продължава да слави страната ни в големите международни турнири и занапред.

 

 

Джейсън Мерсие

Роденият в Холивуд (Флорида) професионалист, също е едно от големите имена на световната покер сцена. До този момент той има спечелени две гривни от СПС, както и една титла от ЕПТ. 28-годишният американец има натрупани над 11 милиона долара печалби от турнири на живо и онлайн. През 2008 той печели ЕПТ „Сан Ремо“ с награден фонд от $1,372,893. Година по-късно той печели и първата си златна гривна от СПС, след като завършва първи в събитието „Pot Limit Omaha“ с входна такса от 1500 долара. През 2011 Мерсие печели и втората си гривна от престижния шампионат в турнира „Pot Limit Omaha Six-Handed“ с входна такса от 5000 долара.

 

 

Давиди Китай

Следващият представител в десятката на престижната класация „Покер играч на годината 2015“ е родом от Белгия. До момента той има близо пет милиона долара печалби от покер турнири и три спечелени гривни от СПС. През 2008 година той печели своята първа титла от СПС, след като завършва първи в „Pot-Limit Hold'em“ събитието с входна такса от $2000. Пет години по-късно белгиецът отново печели същия турнир и си тръгва 225000 долара от наградния фонд, а последната си златна гривна от СПС Китай спечели през изминалата година в „No-Limit Hold'em“ събитието, като към гривната той прибави и парична награда от над половин милион долара.

 

 

Джонатън Карамаликис

Карамаликис е австралийски покер професионалист, който също намира място в челната десятка на класацията за „Покер играч на годината 2015“. До скоро той бе част от отбора от професионалисти на „FullTilt“ и в онлайн турнирите може да го срещнете под името „xMonsterxDongx“. До момента опитният австралийски играч има близо 2,5 милиона долара печалби от големи покер турнири, но все още не може да се похвали с титли от СПС, ЕПТ и Световния покер тур (СПТ). Едно от най-големите му постижения бе първото място в основното събитие на „Asia Pacific Poker Tour“ от където си тръгна с $454,304 от наградния фонд. Други големи печалби на Карамаликис идват от първото място в „PokerStars - WCOOP 2011 Event No. 6“ и „Full Tilt Poker - FTOPS X Event No. 16“ през 2012 година.

 

 

Атанас Кавръков

Още един българин в лицето на Кавръков намира място в престижната класация за „Покер играч на годината 2015“. Наскоро той спечели основното събитие от СПТ „Кипър“ и взе голямата награда от 75000 евро. През изминалата година Кавръков достигна и до паричните печалби в събития от ранга на „World Series of Poker“ и „PokerStars.net EPT Vienna“. Ако продължава така, то той несъмнено ще се нареди до големите имена на световната покер сцена.

 

Останалите трима играчи, които допълват челната десятка в „Покер играч на годината 2015“ за момента са Шанън Шор, Владимир Траяновски и Томас Мюлокър. Да се надяваме, че представителите на България ще продължават да ни радват с добрите си резултати през годината и ще се изкачват все по-нагоре в престижната класация.