ГЕРБ предизборно принуждава общините да просят финансова милостиня

Новата методика на финансовото министерство, с която оценява финансовото състояние на общините, е направена преднамерено и целенасочено. Целта е да се раздават средства предизборно и да се облагодетелстват предимно големите общини. За това предупредиха на пресконференция депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски и членът на ИБ на НС на БСП Дора Янкова. Социалистите са категорични, че разработената от управляващите методика е очевиден финансов тормоз върху общините и опит да се създават условия за финансова милостиня. „Близките до властта ще живеят по един начин, а останалите – кучета ги яли”, обобщи Михалевски. Той изтъкна, че са допуснати сериозни грешки и са използвани недомислени показатели, с което се изкривява значително картината. Според него липсват важни показатели като например - колко струва издръжката на дете в детска градина или колко струва кръпка асфалт на пътя. Наред с това в методиката не се взимат под внимание делегираните дейности, защото Симеон Дянков не иска да признае, че те са недофинансирани.
„Не е работа на финансовото министерство да мери устойчивото състояние на общините. Общините се нуждаят от правила, а не от рейтинги”, заяви Михалевски. Според него общините имат нужда от правила за стабилни финансови трансфери, за пълно финансиране на делегираните от държавата дейности, правила как общините да си покриват задълженията и да бъдат фактор за растеж в страната. Депутатът обяви, че Коалиция за България ще направи предложения в тази посока в новия Закон за публичните финанси.
Дора Янкова отбеляза, че в подготовката на бюджета за 2013г. и в новата методика прозира натиск към общините да вдигат местните данъци и такси. От друга страна няма условия общините да продават активи, защото пазарът на имоти е замрял. Янкова настоя, че дебатът за парите на общините задължително трябва да мине през парламента. Тя изтъкна, че трябва да има еднакво отношение към гражданите, независимо от коя политическа сила е кметът на населеното място.
БСП представи данни за тежкото състояние по места. „Правителството не направи абсолютно нищо за децентрализацията на общините. Българските общини са порязани жестоко, иззети са им финансовите възможности, с които да решават проблемите на хората и да създават работни места”, заяви Михалевски. По думите му териториалното развитие е тотално сбъркано и тази тенденция се утежнява през последните години. Депутатът предупреди, че се създава огромна пропаст между София и останалата част на страната. Михалевски отбеляза, че разходите на общините бележат траен спад. Драстична е и ситуацията с капиталовата инвестиционна дейност - докато през 2008г. капиталовите разходи са 1.4 млрд.лв., за първата половина на настоящата година те са едва 160 млн.лв. Отчайващи са и данните за усвояването на европейски средства. До края на мандата на предишното правителство общините са сключили над 1100 договора за близо 2 млрд.лв. по оперативните програми, а за 2010г. и 2011г. са сключени 830 договора за 2,7 млрд.лв.