Share |

Съдебни шефове подкрепиха Димитър Узунов за ВСС

Съдебни шефове от Пиринско подкрепиха кандидатурата на председателя на Районен съд-Сандански Димитър Узунов за член на ВСС.

Административният ръководител на Окръжен съд-Благоевград Катя Бельова и на районните съдилища в Благоевград, Петрич и Разлог - Екатерина Николова, Мая Банчева и Димитър Думбанов, изпратиха декларация до Народното събрание, в която оценяват високия професионализъм на техния колега.

Димитър Узунов бе предложен за член на новия ВСС от депутата Яне Янев. Висшият съдебен съвет се състои от 25-има членове. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, т.нар. тримата големи в съдебната система, са по право в него. Съдиите имат право на 6-има техни представители във ВСС, прокурорите – 4-ма, а следователите - на един. Най-голяма е парламентарната квота – от 11 човека. Депутатите предложиха 16 кандидатури, петима от които са градили професионалната си биография в Пиринско. 11-те избраници ще бъдат определени чрез гласуване от депутатите през септември. След края на съдебната ваканация ще се проведат и националните събрания на магистратите, които ще излъчат чрез таен вот и техните представители в така нареченото “съдебно правителство”. Прогнозите са, че Димитър Узунов ще бъде подкрепен със солидно мнозинство от депутатите на ГЕРБ и други десни партии.

eXTReMe Tracker