НС на БСП единодушно издигна Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти

„Моят водещ приоритет са отговорностите ми пред БСП. Моята основна цел е победата на БСП над ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Не можем, не бива да допуснем още един мандат на ГЕРБ. Това би било катастрофално за България.”- това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след като Националният съвет на партията гласува решение за издигане кандидатурата му за президент на ПЕС. Кандидатурата на Сергей Станишев бе подкрепена единодушно със 114 гласа „ЗА”.

След като Сергей Станишев благодари за гласуваното от партията доверие, той отбеляза, че пред БСП има седи една изключителна трудна цел- свалянето на ГЕРБ от власт. „Тази цел изглежда все по-реалистична, стига всички ние да работим с ясно осъзнаване на отговорността си. Защото БСП има историческа мисия. Мисията да преодолеем това крайнодясно, некадърно, антисоциално и авторитарно управление на страната ни”, категоричен бе лидерът на БСП. Той припомни, как България е ударила дъното във всички възможни класации и посочи, че ГЕРБ трябва да осъвременят абривиетурата си, като премахнат думите „европейско развитие” от нея.

Сергей Станишев отбеляза още, че издигането му за президент на ПЕС е изключително важен политически момент не само за БСП, но и за него лично. Според Станишев след създаването си през 1891 година БСП винаги е била активен участник не само в националната политика, но и в политиката на Балканите и света. „След 1989 година БСП преодоля множество тежки препятствия. Бяха трудни времена и освен процеса на отваряне към света, партията ни срещаше и обратен процес- процес на отхвърляне. Срещахме стена от мълчание”, припомни лидерът на БСП. По думите му в този момент точно изборът на Георги Първанов за президент през 2001 година е помогнало на партията в процеса на интеграция в международното социалистическо и социалдемократическо семейство. В последствие партията става пълноправен член на интернационала, а през 2005 година е факт и членството в ПЕС.

По думите на Сергей Станишев кризата ще продължава да се задълбочава, не само във България, но и в Европа. Точно за това левите партии трябва да покажат още по-отчетлива лява, социална политика. „Кризата изисква много сериозна промяна в политиката ни. Точно затова са необходими още по- отчетливи промени, за да бъде възприета ПЕС като алтернатива на десните консерватори”, посочи още Сергей Станишев. Той припомни, че за последните шест месеца премиерите- социалисти са се увеличили от двама на седем и това е важно за отстояване на левите идеи в Европейския съюз.