Сергей Станишев: Създайте приятелства, изградете мрежа - обновете Европа

Лидерът на БСП Сергей Станишев сподели своя опит с младите лидери на социалистическите и социалдемократически формации от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Той изтъкна колко важна е днес темата за сътрудничеството в контекста на социалните и икономически проблеми на Европа. Станишев бе категоричен, че мнението на европейските държави за Балканския регион винаги е било като за „бурето с барут на Европа”, като за региона, от който започват всички проблеми на Стария континент. Точно затова Сергей Станишев отбеляза колко важно е младите лидери и организациите им да създават международни приятелства, „защото само чрез тях биха могли да изградят стабилна мрежа за сътрудничество, с което да обновят Европа”.
Младите лидери споделиха позициите, в които са техните партии и страните им днес. Те отбелязаха със загриженост растящите националистически и популистки идеологии в страните от региона и помолиха Сергей Станишев да сподели личния си опит като министър-председател и лидер на БСП. Според Станишев няма единна формула за спечелване на изборите и всяка организация трябва да извърви своя път до сърцата и умовете на хората. Лидерът на БСП даде за пример ситуацията в България, където след един изключително успешен мандат, след множество социални придобивки, увеличаване на заплати и пенсии, безпрецедентен икономически и финансов растеж – хората решиха да гласуват за ГЕРБ. Според него подобни обрати са възможни, защото понякога реалността се развива по- различно от очакванията и всяка партия трябва да бъде подготвена за тях- да извлича поуки от грешките си, но да не се страхува да казва истината на хората.
Лидерът на БСП сподели, че днес България се управлява като охранителна фирма. Сергей Станишев напомни думите на настоящия министър-председател: ето това е моя вътрешен министър – той е моята дясна ръка, а това е моя министър на регионалното развитие – той е кандидата ми за Президент, защото така искам аз. Според Станишев в страната се налага тотален контрол, изнудват се кметове, цари страх сред хората. Всичко това е следствие от политиката на ГЕРБ - политика на обезличаване на институциите, на потъпкване на демократическите ценности и на тотален контрол, добави Станишев. Той припомни, че някои кметове вече са се предали и въпреки че са били издигани и подкрепяни три мандата от БСП, те вече са кандидати за кметове от ГЕРБ. „Мнозина други обаче не се предадоха. Въпреки медийното предразположение към управляващите, въпреки комфорта в управлението им, въпреки страха и контрола. Не се предавайте и вие!”, бе посланието, което Сергей Станишев отправи към младите европейски лидери.